Houd rekening met 1 á 2 dagen extra levertijd. Meer informatie >>

Laat je niet oplichten! Nepberichten in rondgang!

 • 4 min lezen

We willen onze klanten, en de rest van het internet, waarschuwen voor oplichters die neppe track & trace mails sturen en vragen om betaling om je pakketje te bezorgen. Dit kan in de vorm van een e-mail, of een SMS bericht zijn.

Laat je niet oplichten! Wanneer je iets van Huismerken.nl besteld, ontvang je alle gegevens over je bestelling van emailadressen die eindigen op @huismerken.nl. Bij Huismerken zal de koerier jou nooit persoonlijk benaderen, en zal jou al helemaal niet vragen voor betaling! Bezorging bij Huismerken is namelijk altijd gratis. Kosten voor verzending worden betaald door ons.

Klik nooit zomaar op een link zonder eerst te verifiëren of het bericht echt afkomstig is van de koerier. Door op een link te klikken kan je gephisht worden of kan er een virus geïnstalleerd worden op je computer of telefoon.

Wanneer je een email of SMS ontvangt van een verzendpartij over een pakketje en wanneer je er iets van ons verwacht te ontvangen, neem direct contact met ons op.

Hoe herken je een nepemail?

Oplichters worden steeds beter in het namaken van officiële mails. Dat betekent niet dat je een nepmail niet kan onderscheiden van een echte mail. Dat kan namelijk wel!

Onderstaand zie je een nepmail:

Waar moet je op letten bij emails?

Afzender: de afzender is noreply @ ns.nl. Waarom zou het bedrijf dat treinen bestuurt (NS) jou een mailtje sturen over een pakketje? Als dit een echte mail was, zou het een @ups.com emailadres zijn. Dit hoeft overigens nog niet te zeggen dat de mail echt is. Dit kan namelijk ook vervalst worden. Bekijk de volgende punten ook!

Trackingnummer: Ga naar de officiële website van de verzendpartij van de mail. Google is de makkelijkste en veiligste manier om op de echte site terecht te komen. In dit geval typ je in op Google: “UPS tracking” en klik je op het eerste niet-advertentie resultaat (UPS.com). Vul hier het track & trace nummer in. Als dit een echt pakket is, zou het systeem van UPS een resultaat moeten geven op het ingevoerde trackingnummer. Via dit trackingnummer kan je dan ook inzien aan wie het pakket geadresseerd is. Is dit niet jouw adres? Verwijder dan direct de email.

Opmaak van de mail: In de mail zie je veel emoji’s staan, en vreemde zinnen zoals “Uw pakket wil u bereiken”. Dit is terminologie dat een echt bedrijf zoals UPS nooit zou gebruiken. Ook emoticons (emojis) worden niet gebruikt door echte verzendbedrijven.

Bij twijfel, neem altijd contact op met ons, of met de verzendpartij. Die kunnen je snel vertellen of een mailtje echt of nep is. Zo ben je er altijd van verzekerd dat je niet wordt opgelicht.

Hoe herken je een nep SMS?

Hieronder zie je een voorbeeld van een nep SMS:

Waar moet je op letten bij SMS berichten?

Trackingnummer: Ga naar de officiële website van de verzendpartij van de mail. Google is de makkelijkste en veiligste manier om op de echte site terecht te komen. In dit geval typ je in op Google: “UPS tracking” en klik je op het eerste niet-advertentie resultaat (UPS.com). Vul hier het track & trace nummer in. Als dit een echt pakket is, zou het systeem van UPS een resultaat moeten geven op het ingevoerde trackingnummer. Via dit trackingnummer kan je dan ook inzien aan wie het pakket geadresseerd is. Is dit niet jouw adres? Verwijder dan direct de SMS en blokkeer het nummer.

Link: Je ziet snel aan de link of het om een echt of nep SMS gaat. Als het een echt bericht van UPS zou zijn, zou de link “ups.com” tonen. In dit geval is het een misleidende link die laat beleven dat het om de tracking site gaat. Dit is echter een truc om je vertrouwen te winnen.

Ook bij SMS berichten neem je altijd contact op met Huismerken.nl of met de betreffende verzendpartij om te verifiëren of het om een echt bericht gaat. Dit is de makkelijkste en veiligste manier om niet opgelicht te worden.

Conclusie

Hopelijk hebben we je goed kunnen informeren over nepmails en sms'jes. Onthoud: bij twijfel altijd bellen en klik geen linkjes aan! Zo ben je er van verzekerd dat de informatie echt is en dat je niet wordt opgelicht.


Footer image

© 2024 Huismerken.nl, Powered by Shopify

  • Klarna Betaal Later
  • American Express
  • Apple Pay
  • Google Pay
  • iDEAL
  • Maestro
  • Mastercard
  • PayPal
  • Union Pay
  • Visa

  Login

  Wachtwoord vergeten?

  Heb je nog geen account?
  Maak gratis een account aan om je bestellingen te volgen en te beheren.